fredag 20 april 2012

Rättvisa

Det är inte alltid så lätt att vara pedagogisk, kunna förklara svårigheter eller orättvisor för ett barn. Nästan dagligen är det någon av grabbarna som funderar över något eller blir arga för att "det är inte rättvist".
Markus kan tycka att det är orättvist att vi får vara uppe längre än honom på kvällarna, men det är ju en lätt diskussion att ta=) Men ibland är det lite klurigare och det fick vi smak på i dag.
I går var det kicktävling på Markus skola och i dag skulle prisutdelningen vara. Markus var bombsäker på att han skulle vinna, vilket vi förklarade för honom att det kan man inte vara. Under tävlingens gång var det några barn som inte körde rätt i banan (inget medvetet fusk men de kom helt enkelt inte rätt) och Nicke stod ju där och såg alla som körde så det var inte något Markus hittade på eller uppfattade fel. I Markus ögon är det FUSK och det är svårt att förklara för honom att det inte var medvetet av de som körde fel.
I dag var det då prisutdelning och Markus kom - tvåa. Killen som vann hade inte kört rätt på banan enligt Markus och Nicke hade också sett det. Markus blev ledsen och hade gråtit på toaletten, för i hans värld var detta höjden av orättvisa=(
Nicke har pratat massor med honom om detta och att pojken som vann inte fuskade medvetet, men att vi förstår absolut Markus besvikelse. Markus vill gärna tala om för pojken att han minsann har fuskat, men vi har förklarat för Markus att det är inget han gå och säga och anklaga honom för. Men hur ska man förklara för Markus att "ja, du kom tvåa för att en annan inte körde rätt, men det får du acceptera". Galet svårt och det sved lite i mitt mammahjärta att det blev så här.
Men min pojke är klok och han har accepterat att det ibland blir så här knasigt, inte alltid att det är rättvist och ibland blir rätt fel och fel kan bli rätt. Eller nåt.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar